• Kunstgras

    Het hoofdveld, 2e honkbalveld en softbalveld bestaan uit een combinatie van kunstgras, gravel en natuurgras. Hieronder is beschreven waarom er voor deze combinatie is gekozen.

    Op kunstgras kan 1000 tot 1200 uur per jaar gespeeld worden, dit in tegenstelling tot traditionele gras/gravel velden die slechts een speelintensiteit van ongeveer 250 uur per jaar kunnen hebben.

    In tropische, droge, landen, zoals Curacao, groeit gras vrijwel niet. Kunstgras is een uitstekend alternatief. In landen met een zeeklimaat, zoals Nederland, is het vooral het gravel dat de bespeelbaarheid beperkt. Door een veld intensief te bespelen en door de relatieve hoge regenval is dagelijks onderhoud noodzakelijk, zoals met name het 'slepen' van het gravel. Hierdoor verpulvert het gravel snel en daardoor neemt de waterdoorlaatbaarheid sterk af. Afdekken met grote zeilen is een oplossing, maar een veel beter alternatief is kunstgras.

    Waar kunstgras?

    in een land als Nederland is het niet nodig het gehele veld in kunstgras uit te voeren. Het buitenveld wordt beperkt betreden en het gras kan daardoor een bespeelbaarheid aan van meer dan 1000 uur per jaar.

    Voor het binnenveld is dat duidelijk anders. Gravel slipt snel dicht, gras raakt fors beschadigd door dagelijkse trainingen en wedstrijden. Kunstgras voor het gehele binnenveld biedt het voordeel dat het veld zeer intensief bespeeld kan worden.

    De KNBSB stelt vooralsnog dat gravel rond de honken, de thuisplaat en de werpheuvel noodzakelijk is. Internationaal worden inmiddels velden aangelgd die geheel uit kunstgras bestaan, ook rondom de honken.

    Het HCAW hoofdveld

    Om bovenstaande redenen is het hoofdveld van HCAW als volgt uitgevoerd:

    • Buitenveld: gras en een warning-track van gravel
    • Binnenveld: kunstgras in twee kleuren (groen en oranje/bruin) en gravel rond de honken, de thuisplaat en de werpheuvel ( 5 plekken van ca 35m2 elk). Deze gravelplekken worden dagelijks afgedekt met een zeil.
    Het buitenveld is voorzien van een automatische beregeningsinstallatie, zodat ook in droge perioden de grasgroei gegarandeerd kan worden.
    Bij de 5 gravelplekken in het binnenveld zijn sproeiers geplaatst, deze worden handmatig bediend en dienen bij zeer droog weer voor het nat maken van het gravel vlak voor wedstrijden.
     
    Het kunstgras bij HCAW
    In het binnenveld van HCAW ligt groen en oranje/rood kunstgras. Het veld is aangelegd door de fa. Ceelen uit Zeewolde. Het kunstgras is gerealiseerd met FT 60 XP, een gefibrilleerde vezel, ingestrooid met zand en rubber. Het is een duurzame vezel die zeer goed de betredingsproeven (met diverse soorten schoeisel) doorstaat. Daarnaast is het een zachte vezel waarop het maken van een sliding goed mogelijk is. Door de gefibrilleerde structuur van de vezel blijft de invulling goed stabiel en wordt de toplaag van de invulling goed ingekapseld. Hierdoor is er relatief weinig ??opspattend?? invulmateriaal.
    De vezellengte is 6 cm, deze is met 40 mm zand en rubber ingevuld. Door de relatief grote hoeveelheid invulling kan de specifieke hoeveelheid zand en rubber aangepast worden aan de diverse gebruiksdoelen. Zo is de warning-track voornamelijk ingevuld met zand, slechts de toplaag bestaat uit gecoat rubber. Het groene kunstgras is het ??zachtst?? met 27 kg zand en 13 kg rubber per m2. Het oranje/rode kunstgras is gevuld met 35 kg zand en 8 kg rubber per m2 en is daardoor ??harder?? dan het groene kunstgras.
    Het ingestrooide rubber is gecoat in een lichte kleur (ecru) om warmte ontwikkeling zoveel mogelijk tegen te gaan en tevens om de geurontwikkeling van het rubber te beperken.
    Door de keuze van het kunstgras en de verschillende manieren van invulling met zand en rubber worden de speeleigenschappen van het kunstgras zo dicht mogelijk gebracht bij de traditionele gras/gravel velden.
     
    Schoeisel en kunstgras
    In honkbal worden vaak metalen honkbalspikes gebruikt. Bewezen is dat dit type schoen goed voldoet als op gravel velden gespeeld wordt. De combinatie van het harde gravel en de metalen spike geeft voldoende grip voor zowel honklopers als binnenvelders. Voor buitenvelders zijn metalen spikes niet nodig, maar omdat een buitenvelder ook honkloper wordt is het usance dat ook buitenvelders metalen spikes dragen.

    Onbekend is of kunstgras metalen spikes verdraagt. Slijt het kunstgras door metalen spikes sneller? We weten het niet. Blijf je met metalen spikes in het kunstgras haken? Leidt de combinatie van metalenspikes en kunstgras tot meer (knie/enkel) blessures? Het zou kunnen. Veel vragen waar we het antwoord nog niet op weten. 
     
    Inmiddels is wel bewezen dat op kunstgras het beste met speciale schoenen kan worden gespeeld. Zo zijn er speciale schoenen te koop voor hockey en voetbal op kunstgras. In de USA spelen alle honkbalteams die op kunstgras spelen, ook op schoeisel dat speciaal voor kunstgras is ontwikkeld. Voor een honkbalveld van kunstgras is, vanwege de vergelijkbare vezellengte, de voetbalschoen voor kunstgras ideaal. We adviseren dan ook op het HCAW veld te spelen met schoenen die geschikt zijn voor (kunst)grasvoetbalvelden. Alle bekende merken zoals o.a. Nike, Adidas, Lotto en Puma hebben geschikte schoenen in hun assortiment.